Επικοινωνία    Χορηγοί    Εγκαταστάσεις    Ιστορία Θεσμού    Home
Home
Νέα
Cyprus News
Ανακοινώσεις
Αποτελέσματα - Στατιστικά
Αίτηση συμμετοχής
Όροι συμμετοχής
Unileague Benefits Club
i-tech4u
Πρόγραμμα αγώνων
Video & Photo Museum
www.ekdromi.gr
ECDL, City&Guilds
Unileague Sports Shop
Δωροθέτες
BCA championship
UNI-Tennis
UNI-Basket
Libero S&T
Επικοινωνία


anek


 
 

 
H αδράνεια είναι μαλακία

    Η ώρα για το μεγάλο δίλημμα έχει φτάσει...
   Κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαμαρτυρίας της Κυριακής 12/2/2012 και ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσε στις πλατείες όλης της χώρας, παραμένει αναπάντητο ερώτημα για το αν ο καθένας από εμάς έχει πραγματικά κατασταλλάξει μέσα του στο τι θέλει να γίνει από εδώ και πέρα και τι πιστέυει πραγματικά ότι είναι για το καλύτερο.
-Εσύ είσαι με εμάς ή με τους άλλους?
-Με εσάς!
-Με εμας?! Α, δεν το περιμέναμε αυτό... Εμείς, είμαστε οι άλλοι!
    Το δίλημμα για τον καθένα από εμάς, θα φανερωθεί παρακάτω... Αλλά, σίγουρα δεν πρέπει να είναι το αν θα χρεωκοπήσει η χώρα, ή το αν θα μείνουμε στο ευρώ ή αν χρειαζόμαστε νέες δανειακές συμβάσεις και προς ποιά κατέυθυνση θα υποφέρουμε λιγότερο ή περισσότερο. Δεν λέω... και αυτά τα ερωτήματα φαίνονται σημαντικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι όταν κάποιος σε εκβιάζει, μόνο ψευτοδιλήμματα μπορεί να σου θέσει. Έχοντας υποκύψει στον εκβιασμό, η απάντηση που θα δοθεί τελικά ανήκει στον εκβιαστή.
     Οι πληροφορίες που δεχόμαστε, είτε από τα Μ.Μ.Ε., είτε από το διαδίκτυο, είναι συχνά συγκρουόμενες και συγκεχυμένες. Υπάρχουν δε ισχυρότατες ενδείξεις ότι αρκετές από αυτές είναι και κατευθυνόμενες. Πλησιάζεις να πιστέψεις μία πλευρά και ξαφνικά γίνεσαι δέκτης άλλων μηνυμάτων και ανατρέπεται η αρχική σου εκτίμηση. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων με κατασταλλαγμένη άποψη περί τα όσα συμβαίνουν, είναι άνθρωποι είτε φανατισμένοι, είτε ολιγόμυαλοι. Ίσως, βέβαια, και λίγοι να κατέχουν την πραγματική αλήθεια ή τουλάχιστον να την προσεγγίζουν, ίσως και λόγω μιας πιθανής εμπλοκής τους σε αυτήν την δραματική κατάσταση ή λογω συσσωρευμένης εμπειρίας, γνώσεων και πληροφοριών.
    Η δικιά μου προσέγγιση είναι ότι για τα τεκταινόμενα γνωρίζουμε μόνο τις αφορμές: Διαφθορά, φοροδιαφυγή, κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, υπερδανεισμός της χώρας, πελατειακές σχέσεις, διόγκωση δημόσιου τομέα, άσχημη διεθνής οικονομική συγκυρία κτλ.
-Μα αυτά και μόνο δεν είναι αρκετά?
-Όχι!
     Παρ’όλο που όλα αυτά είναι αλήθεια, εξακολουθούν να είναι οι αφορμές και όχι οι αιτίες. Για το ποιές ακριβώς είναι οι αιτίες δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι, αν και υπάρχουν αρκετές πιθανές απαντήσεις. Τα κολοσσιαία κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών ή ένας οικονομικός πόλεμος με στόχο το ευρώ, ένα πείραμα για τη διάλυση κοινωνικών ιστών που θα οδηγησει και σε φτηνά εργατικά χέρια, ή από την άλλη, ο ενδεχόμενος ορυκτός πλούτος στον ελληνικό χώρο και η γεωστρατηγική θέση της χώρας, θα μπορούσαν, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, να είναι πραγματικές αιτίες της κρίσης, αλλά προς το παρόν, παραμένουν απλές εικασίες.
    Το γιατί, πάντως, οι προαναφερθείσες αφορμές δεν μπορούν να είναι οι αιτίες της κρίσης, δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι οι οικονομικές (και όχι μόνο) κρίσεις είναι κατευθυνόμενες, έχουν συγκεκριμένους στόχους, καθώς και εύκολα θύματα. Εξάλλου, αν κοιτάξει κάποιος με απλή λογική τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, θα έβγαζε εύκολα το συμπέρασμα ότι επιδεινώνουν την κρίση, βαθαίνουν την ύφεση και καθιστούν το χρέος όλο και λιγότερο διαχειρίσιμο.
-Το χρέος? Ποιό χρέος? Εμείς δεν δανειστήκαμε κάτι...
-Μα πως? Για παράδειγμα, εάν δεν κάνω λάθος, ο Α. Παπανδρέου είχε δανειστει για λογαριασμό μας το 1986 ένα δις δολλάρια και ξεπληρώσαμε επιτέλους αυτήν την δανειακή μας υποχρέωση το 2010 έναντι 54 δις δολλαρίων. Με παρόμοιο τρόπο, χρωστάμε τώρα... ουουου! Νομίζω... τα μαλλιά της κεφαλής μας!
     Και αυτό το 1 δις πιθανότατα έφτασε κουτσουρεμένο στα δημόσια ταμεία, λόγω προμηθειών για μεσάζοντες και διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Τουλάχιστον, όμως, πρέπει να ικανοποίησε υπέρ του δέοντος τις πελατειακές σχέσεις του συστήματος της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία, αλλά μάλλον δεν κατάφερε να την βιώσει ποτέ κατά τη νεότερη ιστορία της.
     Ίσως να ισχύει αυτό. Ίσως, λοιπόν, να ζούμε σε μια ψευδαίσθηση δημοκρατίας, με πολιτικούς που ναι μεν τους ψηφίζουμε, αλλά που μάλλον έχουμε χειραγωγηθεί ή χρηματισθεί για να το πράξουμε, είτε επειδή αυτοί μας βολέψαν κάπου είτε επειδή έτσι μας καθοδήγησαν τα Μ.Μ.Ε., που κι αυτά με τη σειρά τους παρακινούνται και ελέγχονται από κέντρα τεράστιων συμφερόντων (ξένων κυρίως, αλλά και ελληνικών). Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στην εξουσία διορισμένους πολιτικούς που προωθούν και προασπίζουν πολύ συγκεκριμένα μεγαλόσυμφέροντα, που τις περισσότερες φορές δεν συνάδουν με το συμφέρον των πολλών και της ίδιας της χώρας. Οπότε... ζήτω η χούντα!
Επίσης, είναι γεγονός ότι ζούμε σε μία φιλελεύθερη οικονομία, η οποία έχει ως στόχο αποκλειστικά την παραγωγή κέρδους, ενώ παράλληλα είμαστε βέβαιοι ότι επί χρόνια, λαμόγια και τυχοδιώκτες διασπάθιζαν το δημόσιο χρήμα, μέσω έξυπνων κομπίνων και άδικων προμηθειών και παρ΄όλα αυτά σχεδόν κανείς δεν τιμωρήθηκε και ούτε πρόκειται να τιμωρηθεί. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι αυτά τα ελεεινά υποκείμενα απολάμβαναν, τόσο χρόνια, κύρος και αναγνώριση από όλους εμάς, καθώς σίγουρα θα θέλατε την κόρη σας παντρεμένη με έναν υπουργό, βουλευτή, μεγαλοδημοσιογράφο, δικαστή, πρόεδρο Οργανισμού, goldenboy ή μεγαλογιατρό, ενώ θα εναντιωνόσασταν σε έναν ενδεχόμενο γάμο με έναν κλέφτη τραπεζών, που στο κάτω κάτω ρισκάρει με πιο έντιμο τρόπο από τους άλλους για να βγάλει το ψωμί του... αυτό από μόνο του λέει πολλά.
     Αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, και αν δεν ανήκετε ήδη σε ένα από τα γρανάζια του συστήματος ή αν δεν έχετε βολευτεί κάπου καλά, ήρθε η ώρα να έρθετε αντιμέτωποι με  ένα μεγάλο δίλημμα για τη ζωή σας.
     Θα υπηρετήσετε αυτό το σύστημα ή θα ζήσετε με στόχο το κοινό καλό?
     Διαλέξτε ένα από τα δύο. Επειδή η ζωή είναι μικρή και επειδή ίσως να έχετε κουραστεί ή να μην έχετε το θάρρος να πάρετε τον δύσκολο δρόμο, εγώ δεν πρόκειται να σας κατηγορήσω. Εξάλλου, πάντα οι περισσότεροι διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο. Μάλιστα θα σας δώσω και κάποιες χρήσιμες συμβουλές... Και μην τις θεωρήσετε ανήθικες. Τίποτα δεν είναι ανήθικο, μπροστά σε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν (πόλεμοι για χρήμα, δολοφονίες για χρήμα, εξαθλίωση ολόκληρων ηπείρων για χρήμα, μη καταπολέμηση ασθενειών και πείνας για χρήμα και τόσα πολλά άλλα με στόχο χρήμα και ό,τι αυτο συνεπάγεται.)
    Λοιπόν, θα υπηρετήσεις το σύστημα? Οk, από εμένα. Αλλά τουλάχιστον μην το κάνεις από τη θέση του σκλάβου... Χώσου, βολέψου! Κοίτα μονάχα την πάρτη σου...Το καλό το δικό σου και της οικογένειας σου! Δεν χωράει ηθική σε αυτό το πράγμα, γιατί ουσιαστικά είσαι σε έναν πόλεμο που αν διστάσεις, απλά θα καταλήξεις νεκρός ή βαριά τραυματισμένος. Συνεπώς... Φάε τη θέση του συναδέλφου σου! Απόφυγε να πληρώνεις φόρους! Ίδρυσε μία offshore! Βγάλε τα λεφτά σου έξω από την Ελλάδα! Πόνταρε στην πτώχευση δίαφορων χωρών και μετά διάδωσε σχετικές φήμες! Κυνήγησε να πάρεις μίζες! Φάε λεφτά από τους διπλανούς σου, δήθεν για να κάνετε επενδύσεις από κοινού! Εκμεταλλεύσου την φτώχεια των άλλων και πάρε τους την περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί! Πλαστογράφησε στοιχεία και πάρε επιδοτήσεις! Έχε από κοντά αυτούς που είναι στην εξουσία και έχε ακόμα πιο κοντά αυτούς που θα είναι στο μέλλον! Εκβίαζε και γλύφε παράλληλα! Προώθησε καλά τον εαυτό σου και πάτα επί πτωμάτων για να αρπάξεις τις ευκαιρίες! Και υπάρχουν και τόσα άλλα που μπορείς να κάνεις, αλλά μην διστάσεις ούτε στιγμή, γιατί στο τέλος τέλος, σε έναν τέτοιον κόσμο, ο καθένας είναι μόνος του... Για τον εαυτό του και τη στενή οικογένειά του...
     Αν, από την άλλη, αποφασίσεις να παλέψεις για το κοινό καλό, τότε όντως ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος. Σίγουρα δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, χρειάζεσαι και άλλους. Πολλούς άλλους. Αλλά αφού είναι για το κοινό καλό, ίσως και να τους βρεις. Ίσως, κάποια στιγμή, ωριμάσουν οι συνθήκες. Μέχρι τότε, όμως, ετοιμάσου να δεχτείς την περιφρόνηση, ετοιμάσου να βγεις στο περιθώριο και να πεταχτείς εκτός των ορίων των κοινωνικών συμβάσεων. Σε τελική ανάλυση, να είσαι έτοιμος ακόμα και να ηττηθείς...
 Πάντως, ό,τι και να σκέφτεσαι τώρα... μην είσαι τόσο μαλθακός, ώστε να μείνεις αδρανής! Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Υ.Γ.: Mια τέτοια σφυγμομέτρηση θα ήθελα από τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων΄ να ρωτάει ποιό είναι το βαθύτερο κινητρό μας και όχι ποιό κόμμα θα βγει στις επόμενες εκλογες... Αυτό το ισοζύγιο θα έπρεπε να ρυθμίσουμε πρώτο απ’ όλα.

« Πίσω
Αθήνα Θεσσαλονίκη
Sport FM Action24 stoplekto Chill Out Atlantis Fm
Ρέθυμνο Ηράκλειο
NeaTVKritis Rethymno Sports ATHLETIC RADIO Εθνική Φωνή 1045 RADIO
Χανιά Πάτρα
starsports stargrey starsports
Sport24 104.1 Galaxy Galaxy
Ιωάννινα Αγρίνιο
Galaxy Galaxy Galaxy Galaxy
Βόλος Λάρισα

Κέρκυρα Σπάρτη
facebook website designed by Lighthouse